Godło Polski

      herb Leszna

  logo stowarzyszenia

 

moodlelogo

Fundusze Europejskie - 2018

 W czwartek 21 czerwca 2018 o godzinie 13:00 w auli Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych odbyło się uroczyste podsumowanie realizacji projektu stażu zagranicznego w Grecji. Obecni byli Pan wice-Prezydent dr Piotr Jóźwiak, Naczelnik Wydziału Edukacji Pan Lucjan Rosiak, przedstawicielka firmy współorganizującej staż Pani Magdalena Michnowicz, Dyrekcja Szkoły, nauczyciele i oczywiście uczniowie, którzy uczestniczyli w praktykach zagranicznych. Na wstępie Pan Dyrektor Franciszek Kaczmarek przybliżył uczniom historię tworzenia projektu. Następnie Pani wice –Dyrektor Kamila Sprengel przedstawiła całą procedurę realizacji stażu. Pani Magdalena Michnowicz podziękowała wszystkim za współpracę. Z rąk Pana wice-Prezydenta uczniowie otrzymali certyfikaty odbycia stażu w ramach projektu pt.: ”Nowe możliwości rozwoju dzięki stażom zagranicznym”, który został zrealizowany w ramach projektu systemowego „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Na koniec spotkania uczniowie oraz opiekunowie podsumowali wyjazd. Podziękowali Dyrekcji Szkoły za ich pracę i poświęcony czas w tworzeniu tego projektu. Dzięki wyświetlanym prezentacjom w czasie spotkania można było wrócić wspomnieniami do pobytu w Grecji i jeszcze raz przeżyć swoje wrażenia.
Oprac. M. Nowaczyk-Starczewska

p.G1801p.G1802p.G1803p.G1804

W dniach 29.04 – 19.05.2018 r. grupa 44 uczniów Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych brała udział w praktykach zagranicznych w Grecji w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój realizując projekt „Nowe możliwości rozwoju dzięki stażom zagranicznym”. Uczniowie należeli do dwóch grup zawodowych: budowlanej i gastronomicznej. Praktykantami opiekowało się troje opiekunów: Mirosława Karpińska nauczyciel przedmiotów spożywczych, Marzena Starczewska-Nowaczyk nauczyciel języka angielskiego i Ludwik Mikołowicz nauczyciel przedmiotów budowlanych.

GrecjaX1GrecjaX2
Podczas praktyk uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności nabyte podczas zajęć w szkole. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli dyżury w kuchni pracując pod okiem znakomitego szefa kuchni i przygotowywali potrawy kuchni greckiej. Pracowali także na sali konsumenckiej, gdzie przygotowywali stoliki oraz obsługiwali gości (czyli innych uczniów przebywających w hotelu). Ponadto każdy uczeń wziął udział w warsztatach z parzenia różnego rodzaju kaw, przygotowywania mieszanych napojów alkoholowych oraz produkcji pizzy i naleśników. Byliśmy z wizytą w dwóch zakładach pracy: piekarni w mieście Pyrgetos i firmie, która zajmuje się przetwórstwem oliwek znajdującej się na stokach gór Ossa i otoczonej rozległymi gajami oliwnymi. Uczniowie technikum budowlanego w ramach swojej pracy odmalowali ośrodek zdrowia w miejscowości Messagala, ułożyli płytki i odnowili barierki na stadionie miejskim w Aigani oraz wykonali drobne prace konserwatorskie na terenie hotelu Golden Sun, w którym przebywaliśmy. Pozostawili po sobie widoczny ślad. Nasi uczniowie nie mieli problemów językowych. Świetnie dawali sobie radę w komunikacji z osobami, które zajmowały się nimi w czasie praktyk. Na zakończenie pobytu odbyło się spotkanie uczestników stażu z władzami gminy, podczas którego Burmistrz podziękował wszystkim uczniom za ich pracę oraz zaprosił ich do odwiedzania Grecji w przyszłości.

GrecjaX3GrecjaX4

Uczniowie -stażyści ZSR-B w czasie wolnym od praktyk chętnie korzystali z atrakcji infrastruktury hotelu położonego bezpośrednio nad morzem Egejskim. Korzystali zarówno z kąpieli słonecznych jak i morskich, spacerowali.
Taki wyjazd na pewno jest dla nich czasem na integrację i poznawanie regionu Grecji.

GVI1801GVI1802GVI1803GVI1804

Program realizacji stażu w Grecji składa się z pracy zawodowej oraz wyjazdów do zakładów pracy. Uczniowie zwiedzali między innymi: lokalną piekarnię poznając zasady wyrobów regionalnych wypieków oraz oliwiarnię, w której pozyskuje się oliwę z oliwek.
Poza tym uczniowie zwiedzają Grecję i poznają jej kulturę i zwyczaje. Zwiedzali między innymi kościół grekokatolicki, remontowali ośrodek zdrowia. Brali udział między innymi w wycieczce do Tesalonik, kupowali regionalne wyroby jak miód z kasztanów, nalewki, mydełka zapachowe.

GVII 1803GVII 1807GVII 1806GVII 1805

Czas praktyk uczniowie spędzają na czynnościach zawodowych przede wszystkim na terenie hotelu. Żywieniowcy pracują na kuchni oraz sali konsumenckiej. Mają warsztaty z zakresu pracy za barem. Budowlańcy wykonują prace remontowe. Między innymi brali udział w odremontowaniu i malowaniu ośrodka zdrowia w pobliskiej miejscowości.

GV1801GV1803GV1804GV1807

Nasz adres

     kontakt   

     ul. 1 Maja 1, 64-100 Leszno

Telefon: +48 65 529 94 30
Email: sekretariat@zsrb.leszno.pl

        Lokalizacja ZSR-B



 

Początek strony